Michel naar de koning om ontslag van de regering aan te bieden

Michel naar de koning om ontslag van de regering aan te bieden

Premier Charles Michel gaat naar de koning om zijn ontslag aan te bieden. Dat zei hij in de Kamer, nadat een motie van wantrouwen was aangekondigd.

“Ik heb de kans gehad om daarnet op het spreekgestoelte mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan”, sprak de premier. “Maar ik moet vaststellen dat die oproep niet overtuigd heeft. Ik heb begrepen tijdens de schorsing dat de oproep niet gehoord werd. Ik moet dat respecteren en daar akte van nemen.” Michel gaat nu meteen het ontslag van zijn regering indienen bij de koning. Na zijn aankondiging kreeg de premier applaus van de voltallige regering.

Laatste wanhoopspogingMichel probeerde zijn oranje-blauwe minderheidsregering nog te redden door uitgesproken de hand te reiken naar de (centrum-)linkse oppositiepartijen. Hij wilde onder meer praten over klimaat, migratie en een lagere elektriciteitsfactuur en wou de sociale partners consulteren over de arbeidsdeal. De premier wou voor volgend jaar ook werken op basis van voorlopige twaalfden.

Al snel bleek dat Open Vld dat niet zag zitten. De partij bleef vasthouden aan de begroting en de arbeidsdeal, zei voorzitster Gwendolyn Rutten.

Motie van wantrouwen

De oppositiepartijen sp.a en PS wilden daarop een motie van wantrouwen indienen, mee ondertekend door de groenen. Zij waren hun vertrouwen in de oprechtheid van de regering kwijt toen bleek dat de liberalen toch niet achter de plannen van Michel stonden.

Tot een motie van wantrouwen kwam het uiteindelijk niet. De premier nam meteen na de hervatting van de debatten het woord en kondigde aan het ontslag te zullen indienen bij de koning in Laken.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke kondigde meteen een nieuwe schorsing van de zitting aan. De conferentie van voorzitters zit momenteel samen.

bron: Belga