« Teamwork primeert op individuele kwaliteiten »

Wat hebben België, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Duitsland, en binnenkort ook Taiwan, met elkaar gemeen? Deze landen hebben allemaal een offshore windmolenpark, gebouwd door Jan De Nul Group. Het project in Taiwan is een primeur voor het land én het bouwbedrijf. Het is immers hun eerste offshore windmolenpark buiten Europa.

Georgios Tsikourakis is sinds een jaar aan de slag als Design Engineer op de Studiedienst. «Een jaar geleden verhuisde ik van Griekenland naar België voor mijn vriendin. Ik was op zoek naar een job bij een internationaal bedrijf dat uitdagende projecten aangaat. Tijdens mijn studies werd mijn interesse voor offshore windmolenparken aangewakkerd. Toen ik hoorde dat Jan De Nul Group hier sterk op inzet, en ook nog eens tot de beste werkgevers behoort, was mijn keuze snel gemaakt. Ik merkte al snel dat de beloftes werden waargemaakt. Vanaf het begin was ik bij het project in Taiwan betrokken en ook voor de rest van mijn carrière liggen de kansen voor het grijpen.»
Georgios volgt de offshore windmolenparken in Taiwan op de voet. «Vanuit het kantoor in Aalst voer ik structurele analyses uit om de stabiliteit van de constructies na te gaan. Ik controleer ook de schetsen van de bouwwerken. Momenteel slorpen de offshore windpark in Taiwan het grootste deel van mijn aandacht op, maar ik werk ook aan tunnels, gebouwen, bruggen…»

Resistent tegen aardbevingen

«Ik ben betrokken bij twee projecten in Taiwan: de Formosa Offshore Wind Farm I, die in fase 2 zit, en de Formosa Offshore Wind Farm II. Formosa 1 krijgt nu twintig nieuwe windturbines op zee bij, met een totale capaciteit van 128 MW. Nog voor 2020 zal dit windmolenpark in gebruik zijn, als het eerste commerciële offshore park in Taiwan. Formosa ll is een gloednieuw project van maar liefst 378 MW met 54 turbines op jacket funderingen. Beide projecten zijn heel uitdagend, omdat de omgeving gevoelig is voor aardbevingen. De constructies moeten dus zeer stabiel zijn. Verder is het niet eenvoudig om al het materiaal voor zo’n grote bouwonderneming te vervoeren en op te slagen. Daarvoor staan we in contact met verschillende partners met allerlei nationaliteiten. Jan De Nul Group hecht dan ook meer belang aan teamwork dan aan individuele kwaliteiten.»


Zakaria El Moussaoui (27)
Financial Administrator

«Ik ben mee verantwoordelijk voor het financiële aspect van het project in Taiwan, met de nadruk op boekhouding, budgetbeheer en rapporteren aan het management. De lokale wetgeving, die heel anders is dan de Belgische, maakt mijn job heel interessant. Ook werken én wonen in Taiwan is een unieke ervaring. Ik werk met zoveel verschillende nationaliteiten samen, wat echt een verrijking is. Mij aanpassen was eigenlijk nooit een probleem, dankzij de warme ontvangst die ik hier kreeg. Dat mijn vrouw mij volledig steunt, maakt het natuurlijk ook veel makkelijker.»


Sofie De Wilde (26)
Project Engineer Offshore

«Ik ben momenteel project ingenieur op het Offshore Windfarm Project Changhua, aan de westkust van Taiwan. Ikzelf ben gevestigd in Taiwan, want ik ben de link tussen onze klant in Taipei, en het kantoor in Aalst. Ik houd de klant bijvoorbeeld op de hoogte van het designproces en vraag meer uitleg over de technische beschrijvingen in het contract. Taipei is een hele leuke stad, met gelukkig ook Westerse hidden spots waar je kan genieten van Belgische wafels of een Belgisch pintje. Ik voelde mij hier dus snel thuis!»


 

Thales Machado (26)
Marine Design Engineer

«Toen ik twee jaar geleden in Luik studeerde en voor het eerst Jan De Nul Group bezocht, kreeg ik meteen een mooi beeld van het bedrijf. Ik greep mijn kans om bij te dragen aan belangrijke projecten en bij te leren over de baggerindustrie. Nu werk ik als Marine Design Engineer, wat betekent dat ik stabiliteitsberekeningen en hydrodynamische analyses uitvoer voor windturbines. Jan De Nul Group besteedt ook aandacht aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kan tijdens de lunchpauze gaan joggen of yoga volgen en krijg ook nog eens Nederlandse lessen aangeboden.»