Pro League keurt zeven basisprincipes goed, waaronder invoer clearinghouse

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Algemene Vergadering van de Pro League heeft vandaag unaniem ingestemd met zeven basisprincipes die de problematiek rond de makelaars uit de voetbalwereld moet bannen. Onder de zeven basisprincipes behoort onder meer de oprichting van een onafhankelijk clearinghouse, dat toezicht houdt op de contracten die tussen spelers en makelaars afgesloten worden en op de transfers van de spelers. Nog een maatregel die de Pro League neemt is dat alle makelaars, ook buitenlandse, zich moeten registreren en zich dus aan de voorwaarden van de Pro League moeten houden. Clubs verbinden zich ertoe om enkel met geregistreerde makelaars te werken.

Het expertenpanel van Pro League-CEO Pierre François, minister van Staat Melchior Wathelet en sportadvocaat Wouter Lambrecht deed de afgelopen twee maanden een rondje bij alle stakeholders.

De bedoeling is dat een beperkt aantal maatregelen in januari al worden doorgevoerd. Zo zullen alle makelaars zich moeten registreren en aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Tegen de volgende zomermercato hoopt de Pro League een aantal zaken door te voeren in de licentievoorwaarden van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), waardoor clubs hun proflicentie kunnen verliezen als ze de gedragscode met de voeten treden. Om de wetgevende drietrapsraket te vervolledigen, hoopt de Pro League die licentievoorwaarden uiteindelijk (deels) om te zetten in afdwingbare en duidelijke wetgeving.

bron: Belga