Premier Michel "laat zich niet intimideren door chantage N-VA"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel laat zich niet "intimideren" door "de chantage van de N-VA in verband met de stemming van de begroting". Volgens de eerste minister laat N-VA zijn goedkeuring afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel de confederale vlucht vooruit. "In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar", aldus premier Michel. Het kernkabinet van de minderheidsregering van MR, CD&V en Open Vld vergadert maandag in de Lambermont over de voorwaarden die N-VA op tafel heeft gelegd om steun te bieden vanuit de oppositie. De partij heeft daarvoor afgelopen weekend de krijtlijnen duidelijk getekend.

CD&V-vicepremier Kris Peeters toonde zich erg misnoegd over de eisen die intussen via de media werden verspreid. Indien N-VA vervroegde verkiezingen wil, dan moet die partij dat maar duidelijk zeggen, maar dan heeft ze daarvoor wel de steun van de PS nodig, liet Peeters noteren.

Maar ook premier Michel spreekt duidelijke taal. "Ik laat me niet intimideren door de chantage van de N-VA in verband met de stemming van de begroting. De begroting is goedgekeurd door de commissie en gesteund door de minister van Financiën (Johan Van Overtveldt, N-VA, nvdr). Er is geen euro veranderd in deze ontwerpbegroting", zegt de premier.

Michel voegt er aan toe dat N-VA zijn stem laat afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen en dus een lange periode van stilstand, ofwel van een confederale vlucht vooruit. "In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar", aldus de premier. "De regering werkt voort om de belangen van de burger te verzekeren, meer in het bijzonder op het vlak van koopkracht, veiligheid en de klimaatuitdagingen."

bron: Belga