Kosovaars leger is volgens president "onomkeerbaar"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De beslissing van Kosovo om een eigen leger op te richten, is "onomkeerbaar", aldus de Kosovaarse president Hashim Thaci voor een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Servië had om die zitting gevraagd. Belgrado is woedend over de beslissing van Pristina. "Onafhankelijk van wat de gesprekken (voor de Veiligheidsraad, nvdr.) kunnen geven, maakt het leger van Kosovo deel uit van een onomkeerbaar proces. Het recht van de instellingen van Kosovo op het creëren van een leger is historisch, rechtvaardig en in overeenstemming met de wil van het Kosovaarse volk", aldus Thaci.

Het Kosovaarse parlement besliste vrijdag om een leger op te richten, een maatregel die steun krijgt van de Verenigde Staten. Belgrado, met de steun van de historische bondgenoot Rusland, reageerde geërgerd op de beslissing. Servië erkent de onafhankelijkheid van zijn vroegere provincie niet.

Op vraag van Servië zal de VN-Veiligheidsraad zich vandaag over de kwestie buigen. Het is al de tweede zitting van de Veiligheidsraad over het Kosovaarse leger, na de spoedzitting van vrijdag achter gesloten deuren.

Bron: Belga