Zo ga jij de kerststress (nu al) uit de weg

Zo ga jij de kerststress (nu al) uit de weg
Foto Pexels

Zit je nu al in de stress omdat Kerstmis er met rasse schreden aankomt? Geen zorgen, dat hoeft helemaal niet. Wij verzamelden een voorraad tips zodat jij de vrolijke feestdagen zonder al teveel stress doorkomt.

Plan niet te veel

Brunchen bij je schoonouders, aperitieven bij je zus, dineren met vrienden om dan het riedeltje de volgende dag met een lichte kater en met andere mensen te herhalen. Als je daar nu al stress van krijgt: doe het niet. Wees eerlijk tegen de mensen die verwachten dat je kerst met ze viert en laat ze weten dat het je teveel stress oplevert.

En laten we wel wezen, een gestreste kerstvierder is voor niemand leuk. Nog veel minder leuk dan dat jij nee zegt. Bepaal voor jezelf hoeveel afspraken je in een dag kunt proppen en maak duidelijke keuzes. Zijn mensen daar lastig om? Dan zijn ze waarschijnlijk net zo gestrest als jij anders was geweest. Durf voor jezelf te kiezen!

Plan wel goed

Nu je hebt besloten waar je naartoe gaat, is het de kunst om goed te plannen. Komt het feestje bij oma in het bejaardentehuis altijd pas tegen vieren op gang? Beloof je zwager dan niet dat je om vier uur voor de deur staat. En is het altijd net iets te gezellig bij de borrel van je vrienden? Zorg dan dat je de tijd hebt om uit te lopen en nog even te genieten.

Plan alles ruim, plan genoeg reistijd en zorg dat je je niet druk hoeft te maken om te laat komen. In het ergste geval waren de oudjes bij oma toch niet zo gezellig en vertrek je wat eerder.

Ga naar je favoriete mensen

Goed, misschien is het wat lastig om dat nieuwe, vervelende vriendje van je zus helemaal te negeren, maar kies er zoveel mogelijk voor om met mensen te zijn met wie je graag bent. Dan hoef je je niet druk te maken over ongemakkelijke stiltes, gemaakt aardig moeten doen of bang zijn dat je geen leuke tijd hebt.

Kies voor het vertrouwde. Dat neemt overigens niet weg dat je gerust je ogen open mag houden voor eenzame kerstvierders in je omgeving. Wie weet kun je hen met een klein gebaar ook een fijne kerst bezorgen!

Eet gezond (en niet te veel) 

Wij vinden het ook altijd heel verleidelijk, wat extra kroketjes en als dessert een kaasplankje én tiramisu. Probeer tijdens de kerstdagen gezond, op tijd en vooral ook niet teveel te eten. Zorg voor een goed ontbijt, lunch eventueel met een salade of gezonde snacks en neem tijdens het diner niet al te grote porties. Geloof ons, daarna voel je je een stuk beter dan wanneer je naar de bushalte gerold moet worden.

Geniet 

Niet geheel onbelangrijk, geniet van de dagen. Hopelijk kun je het vieren met je dierbaren en hebben jullie samen een mooie tijd. Laat de dingen die misgaan je overkomen en trek je niet teveel aan van de bus die je toch net hebt gemist. Laat het los en je zult een topkerst hebben.