Voormalig premier Sri Lanka krijgt nieuwe kans

In Sri Lanka is Ranil Wickremesinghe opnieuw benoemd als eerste minister. Hij was eind oktober nog door de president ontslagen, maar krijgt na het falen van zijn opvolger een nieuwe kans. Met de herbenoeming komt er een einde aan twee maanden van politieke chaos op het eiland Sri Lanka, dat 21 miljoen inwoners heeft. De 69-jarige Wickremesinghe werd zondag door president Maithripala Sirisena opnieuw benoemd tot premier, zo maakte zijn partij bekend. “We bedanken de Sri Lankaanse burgers die hebben gestreden tegen de illegale machtsgreep en die ervoor hebben gezorgd dat de democratie hersteld wordt”, aldus de nationale aanheidspartij.
Wickremesinghe was eind oktober nog de laan uit gestuurd door de president. Die had daarop Mahinda Rajapaksa aangeduid als regeringsleider, maar de president slaagde er niet in om in het parlement een meerderheid te vinden voor de nieuwe premier. De president besliste dan het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te roepen, maar hij werd teruggefloten door het Hooggerechtshof. Rajapaksa gaf er ten slotte zaterdag, na amper zeven weken, de brui aan.
Er was dringend een regering nodig in Sri Lanka, want er dreigde een budgettaire verlamming na 31 december. Daarop besliste de president om toch terug te grijpen naar Wickremesinghe, ondanks de politieke en persoonlijke meningsverschillen die de voorbije maanden waren opgedoken tussen beide politici. Zo beschuldigde de president de partij van Wickremesinghe van corruptie en van het beramen van een aanslag op hemzelf.
Tijdens een gesprek achter gesloten deuren zouden de plooien nu gladgestreken zijn.
Bij de presidentsverkiezingen van 2015 kreeg president Sirisena nog de steun van de partij van Wickremesinghe.

bron: Belga