Theresa May haalt uit naar Tony Blair en diens pleidooi voor tweede referendum

Theresa May haalt uit naar Tony Blair en diens pleidooi voor tweede referendum
Theresa May haalt uit naar Tony Blair en diens pleidooi voor tweede referendum

De Britse eerste minister Theresa May heeft zwaar uitgehaald naar ex-premier Tony Blair, die oproept tot een nieuw referendum over de uitstap uit de Europese Unie. “Het feit dat Tony Blair naar Brussel gaat en er onze onderhandelingen ondermijnt door te pleiten voor een tweede referendum, is een belediging voor de functie die hij heeft uitgeoefend en het volk dat hij heeft gediend”, aldus May. Volgens Blair zou een tweede referendum de impasse in het Verenigd Koninkrijk kunnen doorbreken. May bereikte na 17 maanden onderhandelen een akkoord met de Europese Unie over de brexit, maar het is hoogst onzeker of ze de deal door het Britse parlement zal krijgen.

May voegt nog toe dat ze betreurt dat “te veel mensen het brexit-proces willen saboteren om hun eigen politieke belangen te verdedigen in plaats van het nationaal belang te dienen”. Zijzelf benadrukt te blijven strijden voor “een goed akkoord voor het Verenigd Koninkrijk”.Enkele Britse media schreven intussen dat men achter de rug van May bezig zou zijn om de mogelijkheden van een tweede referendum af te toetsen. Dat werd snel ontkend door bijvoorbeeld Gavin Barwell, de kabinetschef van May. Hij liet weten dat hij zondag een kerstboom gaat versieren, en dus niet een boompje zal opzetten over een tweede referendum.

David Lidington, de nummer 2 van de regering die ook genoemd werd in de mediaberichten, verwees enkel naar zijn verklaringen van afgelopen maandag. Hij zei toen dat een tweede volksraadpleging niet noodzakelijk zou leiden tot een definitieve oplossing.

Bron: Belga