"Staakt-het-vuren in havenstad Hodeida start op 18 december"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het staakt-het-vuren in de strategisch belangrijke Jemenitische havenstad Hodeida wordt op 18 december van kracht. Dat heeft een woordvoerder van de Houthi-rebellen gezegd aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera, na berichten dat er nog steeds gevochten wordt in de stad. De Verenigde Naties (VN) hadden donderdag aangekondigd dat er tijdens onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de internationaal erkende regering van Jemen en de Houthi-rebellen in Zweden een akkoord was bereikt over een staakt-het-vuren in Hodeida. Daarin stond dat de regeringstroepen en de rebellen zich "de komende dagen" uit Hodeida en de haven zouden terugtrekken.

"De Houthi's hebben een bericht gekregen van de VN, waarin de start van het staakt-het-vuren wordt vastgelegd op 18 december", aldus een woordvoerder van de Houthi-rebellen.

In de nacht van zaterdag op zondag kwam het nog tot confrontaties in Hodeida. Daarbij zou mogelijk een dertigtal strijders om het leven gekomen zijn.

Hodeida is strategisch belangrijk omdat de haven een aanvoerroute is voor het merendeel van de humanitaire hulp voor Jemen. De vier jaar durende burgeroorlog heeft het land naar de rand van de hongersnood geduwd. Er vielen ongeveer 10.000 doden. Tot 20 miljoen mensen zijn bedreigd met hongersnood, aldus de VN.

bron: Belga