Eerste vrouwelijke president van Georgië ingezworen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Georgië heeft Salome Zurabishvili de presidentiële eed afgelegd. De 66-jarige gewezen diplomate die in Frankrijk geboren werd, is de eerste vrouwelijke president van het land. Ze beloofde de ingeslagen prowesterse koers voort te zetten. "Het doel van mijn presidentschap is de democratische omwikkeling van Georgië en zijn weg naar Europa onomkeerbaar te maken", zo zei de presidente.

Zurabishvili haalde in november, bij de tweede kiesronde van de presidentsverkiezingen, 59,6 procent van de stemmen. Haar rivaal Grigol Vashadze moest het stellen met 40,4 procent. De oppositiepartijen erkennen de uitslag niet, maar manifestanten werden zondag tegengehouden buiten de hoofdstad Tbilisi.

Het was de laatste keer dat de Georgiërs rechtstreeks een president konden kiezen, want de voormalige Sovjetrepubliek schakelt over naar een parlementair stelsel waarbij het parlement de president zal aanduiden. Het presidentschap is een symbolische functie, de verkiezing werd vooral beschouwd als een voorproefje voor die van 2020.

Bron: Belga