“Dossiers die we mee vormgegeven hebben goedkeuren, geen blanco cheque”

Dossiers die we mee vormgegeven hebben goedkeuren, geen blanco cheque

“We willen een aantal dossiers, die we mee vorm gegeven hebben, goedkeuren, maar zijn niet bereid een blanco cheque te geven”. Dat zei N-VA-kamerlid Jan Spooren in De Zevende Dag (Eén). Hij bevestigde dat een N-VA-delegatie gisteren bij premier Charles Michel geweest is om te kijken wat mogelijk is, nu de N-VA de regering verlaten heeft en de drie overblijvende coalitiepartners geen meerderheid meer hebben. “Er wordt gesproken, dat is een vooruitgang met vorige week”, zei Maggie De Block (Open Vld) in hetzelfde programma. Voor de N-VA moet premier Charles Michel duidelijk maken waar hij met de regering naar toe wil. Maar Spooren maakte duidelijk dat er van “shoppen” geen sprake kan zijn. Hijzelf heeft alvast een wetsvoorstel ingediend voor een gunstiger fiscaal regime voor pensioenen. Spooren wees erop dat de N-VA vier en een half jaar de trouwste coalitiepartner was, maar er een probleem was als ze dat één keer niet was. “De N-VA gaat deze regering zeker geen blanco cheque geven”, benadrukte hij.

Kristof Calvo betreurde dat Groen geen tweede uitnodiging heeft ontvangen van premier Michel. Indien de huidige coalitie het beleid wil verder zetten, zal dat niet met de groenen zijn: “Depanneren zullen we zeker niet doen.” Calvo pleitte voor echte samenwerking met het parlement, onder meer inzake klimaat. Hij wees erop dat de regering op iets gebaseerd moet zijn: vertrouwen krijgen zal niet evident zijn, maar niet het vertrouwen vragen zal ook geen oplossing zijn. “Vervroegde verkiezingen zouden voor ons niet slecht zijn, maar zouden niet goed zijn voor het land”, aldus Kristof Calvo, die N-VA verweet om oorlog te voeren. “Ik zie heel veel pyromanen, maar weinig brandmannen”, zei Calvo aan VTM NIEUWS.Ook andere gasten in het programma waarschuwden voor de gevolgen van vervroegde verkiezingen. VBO-topman Pieter Timmermans vreesde dat 2019 in dat geval een verloren jaar zou zijn met “een virtuele begroting, een virtuele jobdeal en virtuele maatregelen in het kader van de brexit”. Voor hem moet vermeden worden dat de huidige toestand uitdraait op “een motie tegen de politiek”. “We hebben reeds 96 meter afgelegd en zijn bijna aan de meet”, aldus Timmermans die herhaalde dat de onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord bijzonder moeilijk zouden zijn zonder een begroting of regering. Premier Michel kondigde zaterdag op het overleg met de Groep van Tien aan dat er een welvaartsenveloppe van 753 miljoen euro beschikbaar zal zijn, zei de VBO-topman.

Miranda Ulens (ABVV) ziet in de huidige crisis een “opportuniteit dat de regering een sociale bocht maakt”, maar vreest dat premier Michel het signaal niet gesnapt heeft.

bron: Belga