Premier van Sri Lanka stapt al na zeven weken op

De premier van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, heeft zaterdag zijn ontslag ingediend. Rajapaksa werd amper zeven weken geleden aangeduid als premier, maar kreeg niet de steun van het parlement.
Rajapaksa werd eind oktober door president Maithripala Sirisena benoemd tot premier. Hij kwam in de plaats van Ranil Wickremesinghe. Verwacht wordt dat de wissel nu wordt omgekeerd.
President Sirisena slaagde er niet in om in het parlement een meerderheid te vinden rond Rajapaksa, die zelf tien jaar lang president is geweest van Sri Lanka. De president besliste het parlement te ontbinden, maar werd teruggefloten door het Hooggerechtshof.
Begin deze maand schorste een rechtbank de benoeming van Rajapaksa en diens regering, een beslissing die vrijdag werd bevestigd door het Hooggerechtshof.
President Sirisena kreeg bij de presidentsverkiezingen van 2015 nog de steun van de partij van Wickremesinghe. Beide partijen vormden samen een regering. Maar eerder dit jaar doken er spanningen op tussen beide partijen en de president beschuldigde de partij van Wickremesinghe van corruptie en van het beramen van een aanslag op hemzelf.

bron: Belga