Oekraïense orthodoxe Kerk rukt zich los van Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Oekraïne is een nieuwe orthodoxe Kerk gesticht. ""Oekraïne zal niet langer Moskous gif drinken uit een Russische kelk", zo zei de Oekraïense president Petro Porosjenko. De nationale Kerk werd opgericht tijdens een bijeenkomst van bisschoppen in de hoofdstad Kiev. De bisschoppen van twee orthodoxe Kerken stemden er voor de vereniging. De derde orthodoxe Kerk in Oekraïne, die Moskou trouw blijft, boycotte de bijeenkomst.

"Dit is een Kerk zonder (de Russische president Vladimir) Poetin", zei Porosjenko. "Deze heilige dag zal de geschiedenis ingaan als die van de oprichting van een verenigde, onafhankelijke Kerk in Oekraïne. De dag van onze definitieve onafhankelijkheid van Rusland."

De Oekraïense president stelde aan de verzamelde menigte in Kiev ook de leider van de nieuwe Kerk voor, monseigneur Epifani.

De hoogste autoriteit van de orthodoxe Kerk, het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanboel), zal de Oekraïense Kerk in januari officieel erkennen.

De eerdere aangekondigde beslissing van het patriarchaat om een onafhankelijke orthodoxe kerk in Oekraïne toe te laten, bracht de Russische orthodoxe Kerk ertoe, met Constantinopel te breken.

De kerkelijke afsplitsing komt er tegen de achtergrond van de Russisch-Oekraïense spanningen, gestart met de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland in 2014.

Bron: Belga