De Croo legt bal opnieuw in het kamp van N-VA

De Croo legt bal opnieuw in het kamp van N-VA

De federale regering kan nog uit de impasse geraken als premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever afspraken kunnen maken over “wat nog mogelijk is”. Dat heeft Open Vld-vicepremier Alexander De Croo gezegd in De Ochtend. De Croo roept N-VA wel op om het “verbaal steekspel” te stoppen en “de hervormingen samen af te werken”. Van vervroegde verkiezingen wil De Croo ook niet weten. “Dat speelt recht in de kaart van Elio Di Rupo”, aldus De Croo. Als premier Michel van N-VA de steun wil krijgen voor zijn oranjeblauw minderheidskabinet, dan zal hij naar de pijpen van de N-VA moeten dansen. Dat is samengevat de boodschap van verschillende N-VA-kopstukken de afgelopen 24 uur. Zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon noemen Michel zelfs “de marionet” van de N-VA.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo betreurt het “verbale steekspel” van de N-VA. Hij legt ook meteen de bal terug in het N-VA-kamp. Het is volgens De Croo aan hen om te tonen of ze het werk van de voorbije 4,5 jaar willen afwerken. “Anders kiest de N-VA voor verkiezingen”, zo zei hij in De Ochtend. “Voor mij niet gelaten, maar wie je daar het meest blij mee maakt is Elio Di Rupo”.Volgens De Croo is er nog wel een eenvoudige manier om uit de impasse te geraken. “We moeten op een constructieve manier rond de tafel gaan zitten en afwerken wat we begonnen zijn. Ik kan me niet inbeelden dat de N-VA eerst wegloopt uit de regering en dan ook nog eens zou weglopen van de hervormingen die ze samen met ons hebben ingezet”, legt De Croo.

Maar dan moet N-VA wel stoppen met Michel een “marionet” te noemen. “Als men het gevoerde beleid belangrijk vindt, moet men stoppen met het soort retoriek waarmee men elkaar de duvel wil aandoen”, aldus De Croo.

De oplossing is dat premier Michel en De Wever elkaar bellen en “van elkaar begrijpen wat nog mogelijk is”.

bron: Belga