Crevits wil einde maken aan handel in examenvragen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Studenten mogen voortaan enkel het eigen examen kopiëren, en dat enkel gebruiken voor de eigen studievoortgang. Met die decretaal vastgelegde hervorming wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de handel in examens aan de universiteiten en hogescholen aan banden leggen. Voor studenten gelden nu dezelfde regels als voor scholieren in het secundair onderwijs. Docenten en professoren hadden Crevits laten weten dat ze vrezen dat de handel in examenvragen helemaal uit de hand zou lopen door het onbeperkt kopiëren. Eind oktober hadden de sociale partners een voorstel daarrond ingediend. Met dat voorstel zou enkel wie beroep indient tegen zijn of haar examenresultaat een kopie mogen nemen, en dan enkel van de vragen die fout beantwoord werden.

Na dat voorstel werden ook de studenten zelf geraadpleegd, en zij haalden aan dat ze er in het kader van hun persoonlijke studievoortgang baat bij hebben hun examen te kunnen inkijken en analyseren.

Crevits noemt het belangrijk "dat studenten voldoende feedback kunnen krijgen over hun examens". Dylan Couck, van de Vlaamse Vereniging van Studenten, zegt dat "een goed evenwicht tussen de belangen van de student en lesgevers gezocht en gevonden" is.

bron: Belga