Zweeds parlement wil ook geen sociaaldemocraat als premier

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Zweeds parlement heeft zoals verwacht ook sociaaldemoraat Stefan Löfven als premier afgewezen. Löfven wou met de Groenen een minderheidsregering vormen. Vorige week was hij er echter niet in geslaagd om andere partijen tot samenwerking te bewegen. Löfven was zelf niet bij de stemming aanwezig, omdat hij in Brussel aan de Europese top deelnam. Löfven is premier van Zweden sinds 2014. Sinds zijn verkiezingsnederlaag van 9 september neemt hij enkel nog de lopende zaken waar. Zijn roodgroene coalitie behaalde slechts 33 procent van de stemmen. Maar ook andere allianties hebben geen meerderheid in het parlement. Zo werd ook Ulf Kristersson, voorzitter van de Gematigde Partij, eerder door de Riksdag als premier afgewezen.

Zijn alliantie uit vier partijen was uiteengevallen omdat de liberalen en de Centrumpartij niet in een regering wilden zetelen die door de rechtspopulistische Zwedendemocraten wordt gesteund. Maar ook met de sociaaldemocraten konden liberalen en Centrum het niet eens worden. Vandaag zijn er geen concrete regeringsonderhandelingen.

Parlementsvoorzitter Andreas Norlén heeft al aangekondigd dat hij na de stemming opnieuw met de partijvoorzitters wil praten. Hij kan nu nog eens twee stemmingen aanbevelen. Pas na vier tevergeefse stemrondes kan het tot nieuwe verkiezingen komen.

bron: Belga