VanDrie start eigen onderzoek naar schokkende beelden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het slachthuis VanDrie België bevestigt dat er inbreuken op dierenwelzijn te zien zijn op de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights in de Hasseltse vestiging maakte. Nadat VanDrie eerder stellig de mishandeling ontkende, laat het bedrijf weten de beelden ernstig te nemen en alsnog een onderzoek te starten. VanDrie België start een intern onderzoek naar de beelden en zal later communiceren welke stappen er genomen worden om inbreuken naar dierenwelzijn in de toekomst te stoppen. Naast het intern onderzoek zal het slachthuis naar eigen zeggen ook nauw samenwerken met de autoriteiten - zoals het federaal voedselagentschap FAVV - om de situatie op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

"VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn", klinkt het in een mededeling. "Het bedrijf hanteert steeds een proactieve houding naar dierenwelzijn en werkt nauw samen met het FAVV, KUL en andere instanties om steeds zijn aanpak naar dierenwelzijn te verbeteren."

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights plaatste in september verborgen camera's bij het slachthuis in Hasselt. Op de beelden is te zien hoe onwillige kalveren worden geschopt en aan hun oren en staart worden getrokken. Kalveren worden ook routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver, waarbij ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord, terwijl zich verzettende runderen worden mishandeld met een pneumatisch penschiettoestel.

VanDrie heeft volgens Animal Rights een vergunning om 850 kalveren per dag te slachten gedurende 2 dagen per week en 52 weken per jaar, wat neerkomt op 1.700 kalveren per week en 88.400 kalveren per jaar. Animal Rights eist dat het slachthuis wordt gesloten.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stelde eerder in reactie op de beelden dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat. Hij trok daarom al 3 miljoen euro uit voor een eigen Vlaamse inspectiedienst voor de slachthuizen.

bron: Belga