Nieuwe zuiveringsactie binnen rangen van Turkse leger

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse autoriteiten hebben vandaag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor meer dan 200 soldaten, zo heeft het Turkse staatspersagentschap Anadolu gemeld. De zuiveringenactie die na de poging tot staatsgreep in 2016 begon, gaat tot op vandaag verder. Het antiterreurparket van Istanboel heeft volgens Anadolu arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 219 actieve officieren en onderofficieren, waaronder vier kolonels en vijf luitenant-kolonels. Ze worden er door de autoriteiten van verdacht banden te hebben met de beweging van de predikant Fethullah Gülen, die er door de Turkse president Tayyip Erdogan van wordt beschuldigd achter de couppoging van 15 juli 2016 te zitten.

In een ander onderzoek werden vandaag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 48 personen, vooral werknemers uit de wapenindustrie. Ook zij worden ervan verdacht banden met Gülen te hebben.

Gülen leeft al meer dan 20 jaar in ballingschap in de Verenigde Staten, en ontkent elke betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep. Na die poging startten de Turkse autoriteiten een ongeziene zuiveringsoperatie: meer dan 55.000 mensen werden gearresteerd en 140.000 mensen werden ontslagen of geschorst. Nog bijna wekelijks worden nieuwe arrestaties aangekondigd.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest besliste het hof van beroep vandaag om niet in te gaan op de vraag van Turkije om de Turkse journalist Kamil Demirkaya (58 jaar) uit te leveren. Hij wordt er door Ankara van verdacht banden te hebben met de Gülen-beweging, maar volgens het hof is "niet voldaan aan de voorwaarden voor een uitlevering". "Het verzoek is gebaseerd op ideologische of politieke redenen, wat in tegenspraak is met het internationale verdrag ter zake", luidde volgens de website Ziare.comn het oordeel van de procureur.

Bron: Belga