Michel vraagt of Commissie onderzoek kan openen naar mogelijke desinformatie over VN-pact

Michel vraagt of Commissie onderzoek kan openen naar mogelijke desinformatie over VN-pact

Premier Charles Michel heeft op de Europese top gevraagd of de Europese Commissie “de intentie en de instrumenten heeft om een onderzoek te openen” naar mogelijke georkestreerde desinformatiecampagnes over het VN-migratiepact. “Ik blijf voorzichtig, maar ik denk dat we in een democratie moeten eisen dat we de waarheid daarover krijgen.” Premier Michel had het eerder al over “leugencampagnes” over het VN-migratiepact, misschien zelfs in het kader van een Europese gecoördineerde strategie. Volgens de premier zijn er “serieuze vermoedens, twijfels en indicaties dat er in het dossier manipulatie van informatie geweest is”. “Ik stel vast dat er de laatste weken ook veel vragen zijn op Europees niveau.”

Tijdens een discussie met de Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel heeft de premier gevraagd of de Europese Commissie “de bedoeling en de instrumenten heeft” om een onderzoek te openen naar de zaak, en “of er sancties kunnen worden uitgesproken als we kunnen vaststellen dat er een bewuste campagne is geweest om democratieën en de Europese Unie te destabiliseren”.“Ik blijf voorzichtig, maar ik denk dat we in een democratie moeten eisen dat we de waarheid daarover krijgen. Het recht op betrouwbare informatie is geen detail, geen gadget, maar het hart van de democratie dat ervoor moet zorgen dat democratieën in de toekomst nog door democraten geleid zullen worden”, stelde Michel.

De Europese leiders bevestigen in hun conclusies dat er nood is aan een “gedecideerde respons” op desinformatie en fake news, met volledige eerbiediging van de grondrechten”, zoals vrije meningsuiting. Ze vragen onder meer de “snelle en gecoördineerde uitvoering” van het gezamenlijke actieplan dat de Commissie eerder al heeft voorgesteld. Bovendien moet er “op zowel Europees als nationaal niveau een snel en doortastend optreden” zijn om “vrije en eerlijke Europese en nationale verkiezingen te waarborgen”.

bron: Belga