"Groot-Brittannië moet de rode lijnen voor de EU accepteren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May moet geen verdere toegevingen van de Europese leiders verwachten over het brexitakkoord. "Groot-Brittannië moet accepteren wat voor de EU rode lijnen zijn", verwoordt Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz het. Theresa May vroeg gisteren extra garanties van haar Europese collega's over de Ierse backstop. Die noodrem moet vermijden dat er opnieuw een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland als er na de brexit geen nieuw handelsakkoord is tussen de Britten en Brussel, maar verhindert de goedkeuring van de deal in het Britse Lagerhuis.

De Britse premier ging echter naar huis met niets meer dan een schriftelijke verklaring waarin de Europese leiders bevestigen dat de backstop tijdelijk zou zijn, en dat het niet de bedoeling is de regeling in het leven te roepen.

Op meer hoeft ze ook niet te hopen, gaven verschillende regeringsleiders vanochtend te kennen bij voor aanvang van de tweede dag van de EU-top. "We hebben gisteren twee dingen beslist: dat we niet bereid zijn om de onderhandelingen te heropenen, en dat de backstop in geen geval een permanente situatie zou zijn. Ik hoop dat het Britse parlement hiermee inziet dat een harde brexit schadelijk zou zijn voor beide partijen, en dat ze de deal kunnen ondersteunen", zei de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. "De EU en Groot-Brittannië hebben één doel: de brexit op een ordelijke manier tot een goed einde brengen. Dat verenigt ons. Maar Groot-Brittannië moet accepteren wat voor de EU rode lijnen zijn."

De Kroatische premier Andrej Plenkovic noemde de verklaring van gisteren een "solide signaal aan premier May en aan het Lagerhuis". "De verantwoordelijkheid ligt nu bij het Verenigd Koninkrijk."

Volgens Roemeens president Klaus Iohannis was May "erg duidelijk, net als de Europese leiders". "We verwachten nu een positieve stemming in het Britse parlement, geen nieuwe Europese top. Daar rekenen we op"

Naar verluidt zou May vlak voor de start van de top nog samen hebben gezeten met de Franse president Emmanuel Macron.

De Europese leiders hebben het vandaag over heel andere zaken. Op het programma staan onder meer de toekomst van de interne markt, klimaatverandering, de versterking van het Europees noodfonds ESM en het migratievraagstuk.

bron: Belga