Cocof dient belangenconflict in tegen Vlaams inschrijvingsdecreet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Parlement van de Franstalige Brusselaars, Cocof, heeft deze namiddag unaniem een motie goedgekeurd om de procedure van belangenconflict te starten tegen het voorstel van inschrijvingsdecreet in het Vlaams onderwijs. Dat meldt Caroline Désir (PS) op Twitter. Door het belangenconflict dreigen de nieuwe Vlaamse inschrijvingsregels vertraging op te lopen, waardoor ook het fenomeen van het schoolkamperen mogelijk nog een jaar langer zal duren. In de motie wordt gewezen op het feit dat in het nieuwe inschrijvingsdecreet de voorrang voor kinderen met één ouder die het Nederlands beheerst optrekt van 55 naar 65 procent. Daarnaast wordt een bijkomende voorrang ingevoerd van kinderen in het secundair onderwijs die gedurende negen jaar kleuter- en lager onderwijs hebben gevolgd in het Nederlands. Dat maakt een totaal van 80 procent aan kinderen die voorrang hebben, luidt het.

Caroline Désir wijst er ook nog op dat heel wat Brusselse kinderen thuis noch Frans, noch Nederlands spreken. Zij zouden voor het PS-parlementslid zowel in het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs terecht kunnen. "Met deze belangen moet op een solidaire manier en overlegd tussen de gemeenschappen rekening gehouden worden", stelt ze.

Door de procedure van het belangenconflict ligt de parlementaire procedure van de tekst in het Vlaams Parlement in principe voor een periode van 60 dagen stil.

bron: Belga