Bus- en tramverkeer De Lijn gehinderd in steden, maar ook streeklijnen verstoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

De actiedag van de vakbonden verstoort het bus- en tramverkeer van De Lijn. Er is hinder op zowel de stads- als de streeklijnen in heel Vlaanderen. De impact is het grootst op de stadsnetten van Antwerpen en Gent, maar ook de regio's Mechelen, Turnhout, Aalst, Leuven, de druivenstreek, het Pajottenland en het Hageland en de hele provincie Limburg ondervinden grote hinder. Dat laat de openbaarvervoermaatschappij vanochtend weten. In de stad Antwerpen is het tram- en busnet ernstig verstoord. Ongeveer 30 procent van de tramchauffeurs was om 07.00 uur aan de slag. De meeste tramlijnen rijden om het half uur, uitgezonderd tramlijn 5 en 3. Tramlijn 5 rijdt om de 20 minuten, tramlijn 3 haalt de 30 minuten frequentie niet. Ook op stadslijnen 1, 13, 30, 32, 33 en 36 is er zware hinder. De dienstverlening in Mechelen is eveneens ernstig verstoord en in Turnhout is slechts 15 procent van de bussen uitgereden.

In Limburg zijn twee op de drie chauffeurs uitgereden. Op de meeste lijnen vallen ritten weg. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk en in mindere mate ook Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen dan op een gewone vrijdag. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Lommel en Sint-Truiden. De Lijnwinkels van Hasselt en Genk blijven dicht en de mobiele Lijnwinkel staat vandaag niet in Sint-Truiden.

In Gent zijn niet alle bussen en trams uitgereden. Tramlijn 1 rijdt momenteel om de 15 minuten. Tramlijn 2 en buslijnen 3 en 5 rijden om de 30 minuten. Tramlijn 4 (kant UZ en Ledeberg) rijdt om de 40 minuten. De buslijnen 6, 8, 9, 17, 18, 38 en 39 rijden helemaal niet. Na 20.00 uur zullen er in Gent geen stadslijnen meer rijden. Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst wordt 5 procent van de stadslijnen gereden, in Sint-Niklaas 50 procent. Op de streeklijnen is er ook hinder: in de streek rond Gent rijdt 75 procen van de bussen. In de Denderstreek is dat 75 procent, de Vlaamse Ardennen 80 procent. In de regio Sint-Niklaas rijdt 60 procent.

De vakbondsactie veroorzaakt grote hinder in heel de provincie Vlaams-Brabant, zowel voor het stadsnet van Leuven, de druivenstreek, het Pajottenland als het Hageland. Ook heel wat schoolritten vallen weg.

In de provincie West-Vlaanderen rijdt ongeveer 80 procent van de bussen en trams. In de loop van de dag kan de situatie nog veranderen, benadrukt De Lijn.

bron: Belga