Braziliaans rechter laat Battisti arresteren met oog op uitlevering

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft donderdag de onmiddellijke aanhouding bevolen van de oud-militair en extreemlinkse terrorist Cesare Battisti, met het oog op zijn uitlevering aan Italië. Battisti werd in zijn thuisland tot levenslang veroordeeld voor verschillende politieke moorden die hij in de jaren 1970 zou gepleegd hebben als lid van de "Gewapende Proletariërs voor het Communisme". De intussen 63-jarige Battisti werd in 1993 bij verstek veroordeeld. De man heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. In de jaren 1980 ontsnapte hij uit een Italiaanse gevangenis en vluchtte het land uit. Hij leefde onder meer in Mexico en in Frankrijk. Toen hij daar, onder het presidentschap van Jacques Chirac, bedreigd werd met uitlevering, vluchtte hij naar Brazilië. Hij zat er verscheidene jaren opgesloten, maar onder de linkse president Lula da Silva werd hij vrijgelaten.

Daar komt nu verandering in, met de nieuwe extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De uitlevering van Battisti was één van diens verkiezingsbeloftes.

Een rechter van het hooggerechtshof beval zijn onmiddellijke aanhouding om te vermijden dat Battisti het land zou ontvluchten.

bron: Belga