"Betaalbaarheid pensioenen cruciaal"

door
Belga
Leestijd 1 min.

In een reactie op de actiedag van de vakbonden zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) begrip te hebben voor de acties. Maar, aldus de grootste werkgeversorganisatie van het land, er zijn nu eenmaal maatregelen nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. De vakbonden organiseren vandaag een actiedag. Ze zijn ongerust over de pensioenplannen van de regering, het mislukken van het overleg over de zware beroepen en over een gebrek aan koopkracht. Om 11.00 uur verzamelen ze aan de zetel van het VBO in Brussel.

Het VBO zegt begrip te hebben voor die betoging. "De wereld verandert, sneller dan we soms denken of willen. Dat maakt ons onzeker, omdat we geen idee hebben wat de toekomst brengt. Toch zijn ambitieuze hervormingen op de arbeidsmarkt of in onze pensioenen noodzakelijk", aldus gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans in een open brief.

Het VBO verwijst naar een open brief uit 2004 door sp.a'ers Frank Vandenbroucke en Johan Vande Lanotte, waarin ze wijzen op de lage werkgelegenheidsgraad en kortere loopbaanduur in ons land in vergelijking met de andere landen. "Binnen enkele weken zal deze brief exact 15 jaar oud zijn, maar hij is actueler dan ooit", klinkt het bij het de werkgeversorganisatie.

Om de betaalbaarheid van de pensioenen te kunnen garanderen, argumenteert het VBO, zijn nu eenmaal hervormingen nodig. "We kunnen dit systeem enkel behouden door onze werkgelegenheidsgraad te verhogen". Er moet ook worden ingezet op langer werkbaar en wendbaar werken, en een verdere lastenverlaging op arbeid.

bron: Belga