Russische geheime dienst onderzoekt gat in bemande Sojoez-capsule

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dinsdag tijdens een ruimtewandeling vergaarde stalen van een gaatje in het meteorietenschild van een Sojoez die aan het Internationaal Ruimtestation ISS hangt, belanden voor analyse in een laboratorium van de Russische geheime dienst FSB, zo heeft een bron bij de inlichtingendiensten vandaag aan het Russische staatspersbureau TASS gezegd. Op 30 augustus viel even wat druk weg in het ISS tengevolge van een gaatje in de wand van het "woongedeelte" van de Sojoez MS-09 capsule die voor bemand transport naar en van het ISS zorgt. Het twee millimeter groot gaatje werd snel gedicht en de druk bleef ondertussen stabiel.

Om de nog onbekende oorzaak te achterhalen maakten de kosmonauten Oleg Kononenko en Sergej Prokopjev dinsdag een riskante en controversiële ruimtewandeling. Zij namen stalen die met de bewuste Sojoez op 20 december naar de Aarde terugkeren. De container met het materiaal verhuist dan naar een laboratorium van de FSB.

Naar verluidt beschikt de Russische ruimtevaartindustrie niet over een lab "met de vereiste competentie en technische uitrusting" voor zo een scheikundige analyse.

De Russische ruimtevaartindustrie Roscosmos had geen commentaar op deze wending. Zijn hoofd Dmitri Rogozin had gisteren gezegd dat de container naar de "competente diensten" zou gaan.

De ruimtewandeling van de twee kosmonauten heeft zes uur en 31 minuten geduurd. Ze hadden meer dan een uur langer nodig dan gepland om hun taken af te ronden.

Drie opvarenden van het ISS moeten op 20 december met die Sojoez MS-09 naar huis terugvliegen.

bron: Belga