Nog tot zaterdag winterweer

Nog tot zaterdag winterweer

Nog tot zaterdag blijft het kwik flirten met vriestemperaturen, maar zondag wordt het gevoelig warmer. Dat meldt het KMI. Deze namiddag blijft het droog, lichtbewolkt tot helder maar vrij koud. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Ardennen en +3 graden in het westen. Er waait een matige oostenwind die het gevoel van kou verhoogt.

Vanavond koelt het snel af met op de meeste plaatsen temperaturen onder het vriespunt. ’s Nachts blijft het droog en lichtbewolkt tot helder. In het tweede deel van de nacht kunnen enkele wolkenvelden binnendrijven vanaf het noordoosten. Het wordt koud met minima rond -7 graden in de Ardennen en tussen -1 en -4 graden in Vlaanderen. De oost- tot noordoostenwind waait eerst matig en later zwak.Morgenochtend vriest het over het grootste deel van het land. Overdag blijft het droog met op veel plaatsen brede opklaringen. Er is plaatselijk kans op lokale lage wolkenvelden vanaf het noordoosten. Het is vrij koud met maxima van -3 graden op de Ardense hoogten, rond 0 of +1 graad in het centrum van het land en +2 graden aan zee. De wind waait eerst zwak of matig uit oost tot noordoost; in de namiddag zal hij verzwakken.

Morgenavond en -nacht blijft het droog en lichtbewolkt tot helder. Het wordt vrij koud met minima rond -8 graden in de Ardennen rond -4 of -5 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak uit oost ruimend naar zuidoost.

Zaterdag blijft het droog, koud maar zonnig. In de loop van de dag komen er meer hoge wolkensluiers vanaf het westen, aan de voorzijde van een storing die in de avond zal ons land bereiken. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +2 of +3 graden in Vlaanderen bij een matige zuidoostenwind. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag trekt een neerslagzone over ons land. Deze storing wordt gevolgd door zachtere lucht en brengt een kans op sneeuwval en aanvriezende regen met zich mee.

Zondag is er eerst nog kans op wat neerslag. Er is tijdelijk kans op gladheid verbonden aan sneeuw of ijsplekken. Later wordt het overal droog met in het westen van het land opklaringen. Het wordt ook gevoelig zachter met maxima van 4 tot 8 graden.

bron: Belga