Europees Parlement eist onderzoek naar mogelijke belangenvermenging Tsjechische premier

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement vraagt een volledig onderzoek naar de mogelijke belangenvermenging van de Tsjechische premier Andrej Babis. Criticasters beschuldigen de miljardair ervan dat hij te nauwe banden heeft met Agrofert, een conglomeraat dat miljoenen euro's aan Europese subsidies opstreek. In een resolutie, die vandaag in Straatsburg met 434 tegen 64 stemmen bij 47 onthoudingen is goedgekeurd, vragen de parlementsleden aan de Commissie om een grondig onderzoek te voeren naar de wettelijkheid van alle subsidies die Agrofert ontving sinds Babis in 2014 toetrad tot de Tsjechische regering.

Bart Staes (Groen) spreekt van "een klaar signaal" van het parlement. "De Europese Unie kan niet functioneren als een bankautomaat waarbij hooggeplaatste politici miljoenen Europees geld doorsluizen naar politieke vrienden of hun eigen zakenimperium."

Babis is de oprichter van Agrofert, een conglomeraat van landbouw-, chemische en voedingsbedrijven dat alleen al in 2017 82 miljoen euro aan Europese fondsen kreeg. Vorig jaar bracht Babis zijn aandelen onder in twee trustfunds, maar volgens Transparancy International bleef de miljardair de uiteindelijke begunstigde.

Transparancy International diende in september klacht in bij de Europese Commissie. Begin deze maand lekte een juridische nota van de Commissie die oordeelde dat er wel degelijk sprake kon zijn van belangenvermenging, omdat Babis beslissingen over de toewijzing van Europese fondsen kan beïnvloeden.

Gisteren, voor aanvang van een debat over de zaak in Straatsburg, had Babis vanuit Praag alle aantijgingen van belangenvermenging ontkend. "Ik doe niet aan belangenvermenging. Ik houd mij aan onze wetten", zei de stichter van de liberale partij Ano.

In afwachting van het onderzoek heeft de Commissie sinds deze zomer wel alle uitbetalingen opgeschort, zo meldde eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger tijdens het debat. Hij beloofde ook een bredere audit te voeren naar uitbetalingen aan bedrijven gelieerd aan politici. In april zal hij daarover verslag uitbrengen in het parlement.

Bron: Belga