Europa wil burgerinitiatief gebruiksvriendelijker maken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het zou voortaan makkelijker moeten worden om een Europees burgerinitiatief te organiseren en zo te wegen op de Europese besluitvorming. Een verlaging van de minimumleeftijd voor deelnemers tot 16 jaar is wel van tafel geveegd. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts", zo begroette vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie het akkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten gisteravond bereikten.

Volgens Timmermans krijgen de burgers "een makkelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk instrument" waarmee ze aan "de Europese instellingen kunnen vragen om zaken aan te pakken die hen nauw aan het hart liggen".

Europa wil initiatiefnemers beter ondersteunen, via contactpunten in elk land en een online platform waar burgers uit verschillende landen met elkaar in contact kunnen komen en samen een initiatief kunnen voorbereiden. Ook wordt de registratieprocedure versoepeld en komt er een gratis online dienst voor de inzameling van handtekeningen. De hervorming wordt in 2020 van kracht.

De Commissie en het parlement ijverden er ook voor om de minimumleeftijd voor deelnemers te verlagen van 18 tot 16 jaar, maar dat stuitte op een njet van de lidstaten. Lidstaten die de leeftijd willen verlagen, kunnen dat wel op eigen houtje doen.

Het zes jaar geleden ingevoerde burgerinitiatief biedt burgers de kans om een eis op de Europese agenda te plaatsen. Ze moeten daarvoor één miljoen handtekeningen inzamelen in een kwart van de lidstaten. De Commissie moet hierop antwoorden met een voorstel, of uitleggen waarom ze dat niet wil doen.

De eerste jaren doken er vele burgerinitiatieven op, maar gaandeweg slonk het enthousiasme. Criticasters als de Europese ombudsman wezen op de omslachtige procedures. Bovendien werden vele initiatieven niet ontvankelijk verklaard, terwijl andere (TTIP, glyfosaat...) op een gemotiveerde verwerping stootten.

bron: Belga