Europa League - Philippe Clement ziet "overwinning van het collectief"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een kletterende 4-0 thuiszege tegen Sarpsborg dwong Racing Genk donderdagavond op de slotspeeldag in groep I de kwalificatie voor de zestiende finales van de Europa League af. Als groepswinnaar worden ze bovendien reekshoofd en zo ontlopen ze maandag bij de loting heel wat zware tegenstanders. Clement verraste voor de wedstrijd door Zinho Gano, Ibrahima Seck en Joseph Paintsil aan de aftrap te brengen. Sterkhouders Ally Samatta, Ruslan Malinovskyi en Dieumerci Ndongala verdwenen zo naar de bank. "De wedstrijden komen zo snel, dit was al de 32e, en we moeten kijken op training hoe fit de spelers zijn. Aan de hand daarvan en de analyse van de tegenstander kiezen we de basiself. Ik koos voor Gano en Seck omwille van hun frisheid en kracht bij stilstaande fases."

"Dit is dan ook een overwinning van het collectief. Ik heb vaak gezegd dat er anderen zaten te werken om hun kans te krijgen en je ziet de voorbije weken dat die jongens superbelangrijk zijn en de ploeg iets kunnen bijbrengen. Ook in de Beker op Charleroi lukte dat, maar dit is toch wat anders: in Europa 4-0 winnen en eerste worden in de groep, dat is nog een stap groter dan kwalificatie in een Bekermatch."

Na vijf minuten keken de bezoekers uit Noorwegen al tegen een 2-0 achterstand aan en was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Bovendien waren het de eerste twee kansen voor de thuisploeg en zo namen ze meteen revanche voor de kritiek van afgelopen weekend, toen ze in de competitiewedstrijd tegen KV Kortrijk van de 26 doelpogingen er amper 7 tussen het kader kregen en vervolgens in eigen huis puntenverlies moesten toestaan (1-1). "Het was dan ook een van mijn hoofdpunten in mijn meeting voor de match, dat de efficiëntie moest terugkomen. De reactie van mijn groep was dan ook perfect en ik hoop dat nu nog vier wedstrijden zo te houden voor de winterstop. Je ziet deze groep stappen maken."

32 wedstrijden, competitieleider, overwintering in Europa en een Belgisch Bekeravontuur: het parcours van de Genkenaars oogt lang en indrukwekkend, maar de prijzen worden pas aan het einde van het seizoen uitgereikt. "Een trofee is dit zeker nog niet, maar wel een belangrijke avond voor de hele club. De groepsfase van de EL halen was al een doelstelling op zich, maar ik moet toegeven dat ik graag trofeeën in mijn kast heb staan. Nu is de kwalificatie in de Beker nog belangrijk en daarna de winterbreak als leider ingaan. Als dat lukt, zijn we de beste ploeg geweest in 2018 in België. Er zijn de komende weken dus nog een aantal mooie doelen voor mijn groep."

bron: Belga