China bevestigt arrestatie twee Canadezen wegens in gevaar brengen "nationale veiligheid"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bevestigd dat het de Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor vasthoudt. De twee worden ervan verdacht betrokken te zijn bij activiteiten die de "nationale veiligheid" van China in gevaar brengen. De spanningen tussen China en Canada lopen op sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei, begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg. Meng Wanzhou wordt ervan verdacht het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden.

Daarna kwamen de berichten van de Canadezen die in China spoorloos waren. Volgens woordvoerder Lu Kang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Peking de Canadese ambassade op de hoogte gesteld en worden de wettelijke rechten van de twee mannen gegarandeerd.

Officieel is er geen verband tussen de arrestaties van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link. Lu Kang liet gisteren optekenen dat Canada "ernstige gevolgen" zou ondervinden en "fouten moest rechtzetten en Meng Wanzhou onmiddellijk moest vrijlaten".

Bron: Belga