Franse Hof van Cassatie schrapt veroordeling van Franse olijfboer wegens mensensmokkel

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Frankrijk heeft het Hof van Cassatie de veroordeling van een bekende Franse vluchtelingenactivist, de olijfboer Cédric Herrou, en nog een andere man ongedaan gemaakt. De twee waren in eerste aanleg en in beroep veroordeeld voor medeplichtigheid aan onrechtmatige inreis in Frankrijk. Herrou werd op 23 juli 2017 opgepakt in Cannes, samen met een groep migranten. Het hof van beroep in Aix-en-Provence veroordeelde hem tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Dezelfde rechtbank veroordeelde niet lang daarna ook Pierre-Alain Mannoni, een onderzoeker aan de universiteit van Nice, tot twee maanden voorwaardelijk omdat hij drie Eritrese migranten had vervoerd. Het hof vond in beide gevallen dat de mannen niet op strafrechtelijke immuniteit konden rekenen voor het verlenen van hulp, omdat ze "militanten" waren.

Beide mannen stapten naar de Grondwettelijke Raad die begin juli van dit jaar bevestigde dat het principe "broederschap", dat vervat is in de Franse grondwet, een grondwettelijk beginsel is. De beslissing leidde in Frankrijk tot een wijziging van de regels rond asiel en migratie, waardoor hulp aan illegalen niet strafbaar is als die "zonder directe of indirecte compensatie" gebeurde en enkel als het om het verstrekken van "juridisch, taalkundig of sociaal advies" of om "humanitaire doeleinden".

Het Hof van Cassatie annuleerde woensdag op basis van de gewijzigde wet de veroordelingen van de twee mannen. Ze moeten nu een nieuw proces krijgen voor het hof van beroep in Lyon.

Bron: Belga