Alleenstaande mannen staan opnieuw voor gesloten deur Klein Kasteeltje

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nadat gisteren voor het eerst alleenstaande mannen binnen mochten in het Klein Kasteeltje stonden ze vandaag opnieuw voor een gesloten deur. Enkel families en kinderen werden toegelaten en zo groeit de onvrede bij de alleenstaande mannen opnieuw. Er werd meteen een korte sit-in gehouden. Zoals elke dag kregen vrouwen en kinderen voorrang aan het aanmeldcentrum van Fedasil in Klein Kasteeltje. Tot verbazing van vele mannen ging de poort vandaag daarna weliswaar prompt toe. Net nu ze weer hoop hadden gekregen, omdat er gisteren voor het eerst alleenstaande mannen asiel mochten aanvragen. De hulpverleners ter plekke waren verontwaardigd en spreken van een "schande" en "een voortzetting van het beleid van Theo Francken" (de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.).

Maandag werden er volgens bevoegd minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) 110 aanmeldingen verricht en ook gisteren lag het aantal aanmeldingen hoger dan Franckens quota van 50.

"Ik denk dat de beslissing van vandaag afhankelijk is van het aantal plaatsen die beschikbaar zijn in de opvangcentra. Gisteren en eergisteren waren er nu eenmaal veel meer aanmeldingen", stelt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen.

De onvrede groeit intussen zichtbaar bij de mannen die vaak al dagen wachten op een asielaanvraag en daarvoor koude nachten op straat doorbrengen. Vandaag kwam het opnieuw tot een spontane sit-in.

"Binnenkort wordt de limiet van het draaglijke bereikt. Het zou wel eens kunnen ontsporen als ze vrijdag plots horen dat ze opnieuw het weekend bij -2 graden op straat moeten doorbrengen", aldus Kassou.

bron: Belga