Unizo begrijpt stakingsgolf niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondernemersorganisatie Unizo begrijpt niet waarom werknemers vrijdag massaal het werk zullen neerleggen. "Ze staken tegen een regering die er niet meer is, en het overleg over de koopkracht moet nog beginnen", aldus topman Danny Van Assche. "Vanwaar al die tegenstand, haat en nijd?", vraagt de werkgeversorganisatie zich af. Op vrijdag, zo maken de vakbonden zich sterk, zal een stakingsgolf het land overspoelen. Werknemers zullen het werk neerleggen tegen de pensioenplannen van de regering, het mislukken van het overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht.

Bij ondernemersorganisatie Unizo wordt "verbaasd en verbolgen" gereageerd op de plannen. "We begrijpen in feite niet goed tegen wie of wat wordt gestaakt", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Ze staken tegen plannen van een regering die er niet meer is", stelt hij vast.

Maar, zo benadrukken de vakbonden, de actie is ook gericht tegen de werkgevers. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt hen aangerekend. En er is groeiende onrust over de koopkracht. Ook hier staan de werkgevers te veel op de rem, vinden de bonden.

Ook die argumenten om te staken weerlegt Van Assche. "Het overleg over de zware beroepen was erg ingewikkeld. Er was veel goede wil, ook bij ons. Zeggen dat het de schuld is van de werkgevers is wel erg kort door de bocht". En wat de zorgen over koopkracht betreft: "Dat interprofessioneel overleg moet nog starten. Zelfs het kader waarop we ons baseren om te kunnen starten, het loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, is er nog niet", argumenteert Van Assche.

bron: Belga