Tommelein dringt aan op Vlaams platform voor digitale meters

Tommelein dringt aan op Vlaams platform voor digitale meters

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is de problemen met het nationale dataplatform (Atrias) voor de invoering van de digitale meter beu. Hij heeft de netbeheerders gevraagd om Atrias op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Rob Beenders. Die laatste vreest dat de kosten voor zo’n Vlaams systeem bovenop de reeds gemaakte kosten zullen komen en dat de consument dreigt op te draaien voor die kosten. Eerder besliste minister Tommelein al om de invoering van de digitale meters met een half jaar uit te stellen naar 1 juli 2019. De meters konden niet op tijd geleverd worden.

Daarnaast blijven er problemen met het dataplatform Atrias, het platform dat ervoor moet zorgen dat de meters op een slimme manier gebruikt worden (bv. het vermarkten van een overschot aan stroom). Dat platform, een initiatief van de verschillende distributienetbeheerders van het land, blijft kampen met vertragingen.Minister van Energie Bart Tommelein is die vertragingen duidelijk beu. “Ze bakken er niets van”, zei hij in het Vlaams Parlement. “Ik heb al meermaals mijn ongenoegen en bezorgdheid geuit aan de netbeheerders over de hele gang van zaken en hen zelfs gevraagd het nationaal platform op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten”, aldus de Open Vld-minister.

Sp.a-parlementslid Rob Beenders heeft bedenkingen bij de oprichting van zo’n eigen Vlaams systeem. Volgens hem is er al 250 miljoen euro uitgegeven voor “een lege doos”. “Alle kosten die tot nu gemaakt zijn, waren dus een maat voor niks?”, vraagt Beenders. Volgens hem blijkt uit berekeningen van energieregulator Vreg dat een Vlaams systeem “340 miljoen euro” zal kosten. “Dat komt in totaal neer op een half miljard euro, kosten die zullen doorgerekend worden aan de klant”, aldus Beenders.

bron: Belga