Tobback geeft startschot voor afbraak Sint-Pietersziekenhuis in Leuven

Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) heeft vandaag het startschot gegeven voor de afbraak van het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven. Tobback kwam hiermee een oude belofte na dat hij pas de Leuvense politiek zou verlaten als de afbraak ingezet werd. Eens de afbraakwerken eind 2020 voltooid zijn, wil het stadsbestuur op deze locatie een podiumkunstenzaal bouwen die zalen omvat met een capaciteit van 1.000 en 400 bezoekers.
Het Sint-Pietersziekenhuis bestaat uit twee grote panden. Terwijl het achterliggende pand, dat in de jaren ’50 van vorige eeuw werd opgetrokken en in de volksmond ‘de Gele Olifant’ genoemd wordt, wel gebruikt werd, was dat niet het geval met het zogenaamde ‘technisch blok’ aan de straatkant, dat bedoeld was voor labo’s en operatiezalen. Dit pand werd in de jaren ’70 gebouwd, maar is door een samenspel van factoren altijd blijven leegstaan.

Burgemeester Tobback verwees hierbij naar de beslissing van de federale regering in die periode om een moratorium in te stellen op het aantal bedden en de aanslepende discussies binnen de KU Leuven voor uiteindelijk beslist werd om al haar ziekenhuisdiensten te verhuizen naar het UZ Gasthuisberg buiten de stadsring.Projectontwikkelaar Resiterra dient zich voorlopig echter te beperken tot de voorbereidende werken op de sloop. Pas als de KU Leuven in het voorjaar van 2019 al haar ziekenhuisdiensten naar het UZ Gasthuisberg verhuisd heeft, zal er effectief kunnen begonnen worden. Het gebouw moet dan eerst ook nog volledig asbestvrij gemaakt worden vooraleer er bouwlaag per bouwlaag kan begonnen worden met de eigenlijke sloop.

Het project is een onderdeel van de renovatie van de 6 ha grote Hertogensite tussen de Brusselsestraat, Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat, die eigendom is van de KU Leuven en waar Resiterra het komende decennium meer dan 500 woongelegenheden zal bouwen, naast commerciële ruimtes, een woonzorgcentrum, welzijnstoren en dergelijke.

bron: Belga