Schietpartij Straatsburg: onderzoekers gaan uit van terreurmotief

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de dodelijke schietpartij gisterenavond op een kerstmarkt in Straatsburg zijn twee mensen om het leven gekomen. Een derde is hersendood. Dat heeft Rémy Heitz, de procureur van Parijs, vanmiddag gezegd op een persconferentie in de hoofdstad van de Elzas. Twaalf andere mensen raakten gewond, zes daarvan zijn er erg aan toe. De speurders gaan er inmiddels van uit dat de dader door terroristische motieven werd geïnspireerd. Volgens de procureur hebben getuigen de 29-jarige dader, die nog altijd voortvluchtig is, "Allah Akbar" horen roepen. "Rekening houdend met de geviseerde locatie, de door de dader gebruikte werkwijze, zijn profiel en de verschillende getuigen die zeggen dat ze de verdachte 'Allah Akbar' hebben horen roepen, werd de antiterreursectie van het parket van Parijs ingeschakeld", aldus de procureur. Eerder had minister van Justitie Nicole Belloubet nog gesteld dat er van een aanslag kan gesproken worden "vanaf het moment dat de antiterreursectie van het parket van Parijs is gevat."

Vier personen uit de omgeving van Chérif C. zijn opgepakt voor verhoor, aldus nog Heitz. Terwijl de vermoedelijke dader zelf nog op de vlucht is, werden vannacht "verschillende huiszoekingen uitgevoerd op plaatsen die door de verdachte mogelijk worden gefrequenteerd", vervolgde de magistraat.

Chérif C. werd kort voor 20 uur dinsdag in de rue des Orfèvres, temidden de kerstmarkt, opgemerkt met een vuurwapen. Op zijn tocht opende hij verschillende keren het vuur. Hij zou ook een mes hebben gebruikt. Op een gegeven moment kwam hij tegenover vier militairen te staan, waarop een vuurgevecht ontstond. De dader raakte daarbij gewond aan de arm. Kort na 20 uur verliet hij met een taxi de plaats van de aanslag richting de wijk Neuhof. De taxibestuurder verklaarde nadien gezien te hebben dat de man gewond en gewapend was. In een poging om zijn verwondingen te verklaren, zou de verdachte hebben uitgelegd wat hij had gedaan en verteld hebben dat hij op militairen had geschoten en tien mensen had gedood. Nadat hij was uitgestapt, stootte de verdachte op politieagenten en ontstond een nieuw vuurgevecht, zo verduidelijkte de procureur.

bron: Belga