Parcours in 2019 is nagenoeg blauwdruk van vorige editie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op enkele kleine wijzigingen na - de derde helling wordt die van de Ladeuze en niet meer de Edelare - blijft het parcours van 'Vlaanderens Mooiste' zoals het was in 2018. De startplaats situeert zich nog steeds in Antwerpen en de WorldTourwedstrijd zal na 267 kilometer zijn apotheose kennen in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, die eveneens op zondag 7 april 2019 wordt verreden, krijgt voor haar 16e editie een iets pittiger finale in vergelijking met dit jaar. De dorpen van de Ronde in 2019 zijn opnieuw Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. Via het laatste dorp bereikt men de eerste kasseistroken van de Vlaamse Ardennen zoals de Lippenhove- en Paddestraat.

Een sleutelrol is opnieuw weggelegd voor het duo Oude Kwaremont en Paterberg, met respectievelijk drie en twee passages. Het ritme van de opeenvolgende hellingen en kasseistroken blijft behouden met de Oude Kwaremont als de eerste van in totaal zeventien hellingen. Nieuw in het parcours is de derde helling. Die eer komt in 2019 niet toe aan de Edelare maar wel de Ladeuze in Maarkedal. De Ladeuze is 1.000 meter lang met een maximale stijgingsgraad van 16%. Net als de voorbije twee jaar blijft de Muur van Geraardsbergen, met voorafgaand Tenbosse, op een gelijkaardige wijze in het parcours ingepland.

Na de Muur trekt het peloton naar de ultieme finale met zes opeenvolgende typische kasseihellingen. De eerste in het rijtje is de Koppenberg, op 45 km van de finish, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat met daarna de helling van de Steenbeekdries en de Taaienberg. Vervolgens is er de Kruisberg, met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna resten er nog 13 vlakke kilometers tot de eindmeet in Oudenaarde.

Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra. Hij haalde het toen afgescheiden voor de Deen Mads Pedersen en Philippe Gilbert, de eindlaureaat van 2017.

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen wordt volgend jaar dan weer iets pittiger. De 16e editie start en finisht in Oudenaarde na 157 kilometer. In het parcours wordt op zondag 7 april de beklimming van de Taaienberg, op 40 kilometer van de eindmeet, toegevoegd. De vrouwen krijgen naast enkele kasseizones in 2019 in totaal tien hellingen onder de wielen geschoven. De Nederlandse Anna van der Breggen is de laatste winnares. Zij liet dit jaar haar landgenotes Amy Pieters en Annemiek van Vleuten achter haar. Beste Belgische werd toen Jolien D'hoore op de twaalfde plaats.

Grace Verbeke is de enige Belgische die er ooit in slaagde de Ronde van Vlaanderen op haar naam te schrijven. Zij won in 2010.

bron: Belga