Nieuwe federale coalitie: CD&V wil "besturen in overleg en samenspraak met parlement"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De CD&V wil dat de oranje-blauwe minderheidscoalitie verder kan "besturen in overleg en samenspraak met het parlement". Dat zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vanmiddag tijdens een gedachtewisseling over de veranderde samenstelling van de federale ploeg. "Het parlement heeft hier een unieke kans om meer te wegen op de politieke besluitvorming." Verherstraeten wil het tumult van de voorbije weken afsluiten en verder gaan met besturen, maakte hij duidelijk in de Kamer. "Iedereen in de Kamer is het er over eens dat dit parlement een meerderheid nodig heeft om wetsvoorstellen te stemmen. Onze fractie wil dat deze regering en dit parlement antwoorden geven op de noden en zorgen van de mensen in de straat, van de families, de werknemers, werkgevers en zelfstandigen. Zij willen dat wij onze verantwoordelijkheid opnemen, de problemen aanpakken en bestuurd worden."

CD&V reikt de andere fracties de hand om daaraan mee te werken. "De eerste minister schoof drie prioriteiten naar voren: veiligheid, koopkracht en klimaat. Voor ons zijn dat de juiste prioriteiten, en ik kan mij niet inbeelden dat dit niet de prioriteiten zijn van een overgrote meerderheid in deze Kamer. Het parlement heeft hier een unieke kans om meer te wegen op de politieke besluitvorming. Die kunnen we laten liggen, of grijpen."

Verherstraeten had ook een boodschap voor ex-coalitiepartner N-VA. "Onze fractie blijft steunen wat de regering in haar toenmalige samenstelling in de zomer heeft beslist. Ik hoop dat de N-VA-fractie dat ook zal doen: woord houden en niet verwerpen wat ze gisteren verdedigde."

bron: Belga