Netanyahu eist resoluut optreden van VN-vredesmacht tegen Hezbollah

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de VN-vredesmacht in Libanon (Unifil) opgeroepen resoluut op te treden tegen de pro-Iraanse Hezbollah-militie. "Ze moeten agressieve acties van Hezbollah tegen Israël verhinderen", zei Netanyahu tijdens een ontmoeting met de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini. Het Israëlisch leger heeft sinds vorige week drie tunnels van Hezbollah in het Israëlisch-Libanees grensgebied ontdekt. Die zullen vernietigd worden. De ontdekking voedt de zorgen voor een nieuw gewapend conflict met Hezbollah, die naar schatting over meer dan 100.000 raketten beschikken. De laatste een maand durende oorlog tussen Israël en Hezbollah dateert van 2006.

De Unifil-blauwhelmen bewaken sinds 1978 het grensgebied tussen beide landen. Tegenwoordig nemen iets meer dan 10.000 VN-soldaten aan de operatie deel. België maakte ook deel uit van Unifil met 400 soldaten, die zich vooral bezighielden met ontmijnen.

Na zijn aankomst in Israël was Salvini dinsdag per helikopter naar het noorden van het land gevlogen om de tunnels te bekijken. Ook Italië levert militairen aan Unifil. Volgens de pers zou Salvini gezegd hebben dat "hij niet gelooft dat Hezbollah tunnels graaft om inkopen te doen". In Italië zorgde Salvini voor ophef omdat hij Hezbollah "moslimterroristen" noemde. De militaire vleigel van Hezbollah staat sinds 2013 wel op de EU-terreurlijst. De voorzitter van de rechtse Lega-partij bezocht ook het Israëlische Holocaust-monument Yad Vashem en de Klaagmuur in het historische Jeruzalem.

Bron: Belga