N-VA zal straks PS-motie steunen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De N-VA zal de ordemotie van de centrumlinkse partijen, ingediend door PS-fractieleider Ahmed Laaouej, goedkeuren. Dat zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. "In die tekst staat wat ik daarnet heb gevraagd: een regeringsverklaring en een vertrouwensstemming. Dan is het nogal moeilijk voor ons om die niet te steunen." PS, sp.a, Ecolo-Groen, cdH en DéFI dienden vanavond een ordemotie in waarin ze aan de regering vragen om uiterlijk tegen volgende week dinsdag een regeringsverklaring te houden en daarna een vertrouwensstemming te vragen. Die motie is eigenlijk door de conferentie van voorzitters onontvankelijk verklaard, maar de Kamer - de oppositiepartijen mét N-VA - heeft ze daarna bij stemming toch ontvankelijk verklaard.

N-VA wil de motie bij de stemming straks ook steunen, zegt fractieleider De Roover. "In de tekst van Laaouej en co staat wat ik daarnet heb gevraagd. Het is dus nogal moeilijk voor ons om die niet te steunen", zei hij. "We zullen volgende week wel zien wat daar verder mee gebeurt."

Ook ex-N-VA'ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters dienden een ordemotie in. Die vraagt de Kamer om geen wetsontwerpen van de regering meer te behandelen zolang er geen vertrouwensstemming is geweest. Die tekst zal N-VA echter niet steunen. "Ze dreigt ons te beperken in onze werkzaamheden. We moeten geval per geval naar inhoud bekijken of we het nodig vinden om wetsontwerpen nog verder te behandelen", aldus De Roover. "Het is nogal voor de hand liggend dat onze fractie iets meer mogelijkheden heeft om die werkzaamheden mee te begeleiden dan collega Vuye. We zullen die getalsterkte aanwenden."

bron: Belga