Minstens één dode bij geweld in marge van campagne van oppositiekandidaat Fayulu

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij nieuwe gewelddadigheden in de marge van de campagne van Martin Fayulu, een van de drie kanshebbers bij de Congolese presidentsverkiezingen, is minstens een persoon om het leven gekomen. De incidenten deden zich voor in Kalemie, een bolwerk van president Joseph Kabila in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo, toen politie en aanhangers van Fayulu de confrontatie met elkaar aangingen. Dat is uit verschillende bronnen vernomen, onder wie ook een ziekenhuisbron. Volgens diverse bronnen schoot de politie met echte kogels om de massa die Fayulu vergezelde, uit elkaar te drijven en is zeker één persoon overleden. Een andere bron heeft het over twee doden onder de oppositiemilitanten en volgens een arts in Kalemie werden drie lichamen naar het mortuarium van zijn ziekenhuis overgebracht. De hulpdiensten zeggen dat ze vier lichamen naar het ziekenhuis hebben gebracht. Intussen twitterde Fayulu dat de aanhangers van Kabila hebben verhinderd dat hij het vliegtuig zou nemen naar Kolwezi.

Gisteren waren er ook al incidenten bij de aankomst van Fayulu in Lubumbashi. Daarbij zouden minstens twee doden en een tiental gewonden zijn gevallen.

Leïla Zerrougui, hoofd van de VN-missie in Congo, liet inmiddels in een communiqué weten "het verlies van mensenlevens" te betreuren. Ze vraagt aan de Congolese autoriteiten "om de nodige maatregelen te nemen teneinde nieuwe incidenten te vermijden". Ook Frankrijk riep Kinshasa op om ervoor te zorgen dat de stembusgang op 23 december in kalme omstandigheden kan doorgaan.

Bron: Belga