Inschrijvingsdecreet: "Ouders zullen lange tijd in onzekerheid blijven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het inschrijvingsdecreet voor het Vlaamse onderwijs doorvoeren zoals het voorstel er nu ligt, betekent dat de ouders lange tijd in onzekerheid zullen blijven over de school waar hun kind kan ingeschreven worden, namelijk tot einde mei, terwijl de periode die resteert voor een nieuwe keuze en de periode die scholen hebben om een aanmeldsysteem op te zetten en om de inschrijvingen administratief voor elkaar te krijgen, zeer krap wordt." Dat zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Vlaamse gemeenschapsonderwijs GO!. Eerder op de dag had oppositiepartij Groen aan de alarmbel getrokken over het inschrijvingsdecreet, het decreet dat de schoolinschrijvingen regelt en een einde moet maken aan het schoolkamperen. Dat gebeurt door het invoeren van een centraal digitaal aanmeldingsregister. Het inschrijvingsdecreet moet nog worden goedgekeurd in het parlement, en het advies van de Raad van State laat al een hele tijd op zich wachten. De scholen moeten wel tegen eind januari laten weten of ze centraal gaan aanmelden.

"Wij zouden liever hebben dat de scholen de middelen krijgen om het capaciteitsprobleem anders aan te pakken, waardoor het schoolkamperen inderdaad zou ophouden", zegt Verdyck. "Daarnaast betreuren we dat het decreet niet langer stimuleert om een sociale mix te creëren, want het maakt een einde aan het systeem van de dubbele contingentering, die juist toeliet dat scholen plaatsen voorbehielden voor kwetsbare kinderen."

Doordat het allemaal zo lang aansleept, zal de invoering ook in zeven haasten moeten gebeuren, vrezen ze bij GO!. "De ouders dreigen hiervan het slachtoffer te worden, omdat ze van eind januari tot eind mei in het ongewisse zijn en er weinig tijd rest voor een nieuwe schoolkeuze. Ook voor scholen rest er nog weinig tijd om alles administratief rond te krijgen", besluit Verdyck.

Als alles goed gaat, stemt de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement morgen over het decreet.

bron: Belga