Geweld op homokoppel in Gent: Unia en çavaria teleurgesteld door vonnis rechtbank

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia en holebi- en transgenderbelangenorganisatie çavaria reageren teleurgesteld op het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank, die oordeelde dat het geweld op een homokoppel in Gent niet gepleegd werd omwille van de seksuele geaardheid van de slachtoffers. "We beraden ons over mogelijke verdere stappen", zegt directeur Els Keytsman van Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld. De 24-jarige man en de 22-jarige vrouw die beschuldigd werden van geweld op een homokoppel in Gent in augustus, zijn veroordeeld tot respectievelijk een werkstraf van 100 uur en een celstraf van 12 maanden met uitstel. De verzwarende omstandigheid dat de feiten gepleegd werden omwille van de seksuele geaardheid van de slachtoffers, werd niet aanvaard. "Het louter feit dat de beklaagde tijdens de feiten een van de slachtoffers zou uitgemaakt hebben voor homo, volstaat niet om te stellen dat dat ook een van de drijfveren zou zijn geweest", motiveerde rechtbankvoorzitter Hans De Waele.

Unia vindt het te vroeg om te reageren op de uitspraak van de rechter. "Wij dachten anders over het voorval. We gaan nu het vonnis nauwkeurig bekijken en ons beraden over mogelijke verdere stappen", zegt Keytsman. "Als slachtoffers van vermoedelijke discriminatie bij ons aankloppen, gaan we in principe eerst kijken of we hen kunnen helpen door te onderhandelen. Dat werkt. Mensen krijgen zo meer begrip. Tenzij het om homofoob geweld gaat. Dan trekken we als onafhankelijke instelling direct naar de rechter."

"Çavaria is verontwaardigd dat de rechter de gaybashing van een Gents homokoppel niet kwalificeert als homofoob", zegt woordvoerder Jeroen Borghs van de holebi- en transgenderbelangenorganisatie. "De slachtoffers deden herhaaldelijk aangifte van homofobie en zijn onder homofobe verwensingen het ziekenhuis in geklopt. Wat moet er dan gebeuren voor een homofoob motief weerhouden wordt?"

De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

bron: Belga