Gemeenteraadsverkiezingen - Meer dan 1 miljoen ingeschreven kiezers stemde niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober hebben 1,150 miljoen ingeschreven kiezers geen geldige stem uitgebracht. Een derde stemde blanco of ongeldig, de rest kwam niet opdagen. De percentages liggen het laagst in Vlaanderen en het hoogst in Brussel, waar het meer dan een vijfde bedraagt. Dat schrijft Filip De Maesschalck, doctor in de geografie, in de laatste editie van SamPol. De niet-deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen was in 2012 historisch hoog. Toen bracht 15 procent van de ingeschreven kiezers geen stem uit. Twee maanden geleden ging het volgens het nieuwe onderzoek om 14,1 procent, maar dat is dan wel het op één na hoogste cijfer van de laatste dertig jaar.

Op gemeentelijk vlak zijn de verschillen erg groot: van 3,2 procent in Mesen in West-Vlaanderen tot 36 procent in Burg-Reuland in de Oostkantons, waar de lage deelname een evergreen is. Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen het Vlaams gewest en de andere regio's, maar ook de mate van verstedelijking speelt een rol. Zo waren er ook hoge waarden in de Vlaamse gemeenten die grenzen aan het Brussels gewest en in de centrale Antwerpse districten. Alle gemeenten met een niet-deelname van hoger dan 20 procent, liggen in de Oostkantons, in de voormalige Waalse industrie-as, in en rond Brussel of in het uiterste zuiden van het land.

De Maesschalck wierp ook een blik op de niet-deelname van stemgerechtigde niet-Belgen die zich niet inschreven. Als je hen meerekent, dan stijgt het totale aantal tot 1,933 miljoen kiezers die niet of ongeldig hebben gestemd, of 21,7 procent van de stemgerechtigde bevolking. Daarbij springen de Brusselse cijfers in het oog. Daar schreef 27,1 procent van de stemgerechtigde bevolking zich niet in, waardoor de totale niet-deelname er 42,3 procent bedraagt.

Als reden wijst de onderzoeker op het hoge aantal niet-Belgen in het gewest: één op drie stemgerechtigden is er niet-Belg, terwijl dat in Vlaanderen maar zeven procent is en in Wallonië tien procent. In de gemeenten Elsene en Sint-Gillis kom je op die manier uit op meer dan de helft van de stemgerechtigden. In de meeste andere Brusselse gemeenten stemt meer dan een derde van de stemgerechtigden niet.

De Maesschalck stelt zich vragen bij de representativiteit van het verkiezingsresultaat, met bijna twee miljoen stemgerechtigde kiezers die geen stem uitbrengen. Hij merkt daarbij op dat er nog een groep bestaat die geen stem uitbrengt, namelijk de bevolking op stemgerechtigde leeftijd zonder stemrecht. Overigens zijn er in mei Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, en dan ligt de niet-participatie doorgaans nog hoger en hebben minder mensen stemrecht, weet de vorser.

bron: Belga