Dader schietpartij moest normaal opgepakt worden wegens poging tot doodslag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 29-jarige dader van de schietpartij in Straatsburg had gisteren opgepakt moeten worden, in het kader van een onderzoek naar een poging tot doodslag in verband met een overval afgelopen zomer. Dat heeft de Franse nieuwszender BFMTV uit eensluidende bronnen vernomen. Toen agenten zich gisteren aanmeldden bij de woning van de man in de wijk Neudorf in Straatsburg, bleek hij afwezig. Bij een huiszoeking vonden de ordediensten onder meer een granaat en een long rifle.

Tweehonderd gendarmes en 420 politieagenten zijn intussen gemobiliseerd om de voortvluchtige dader op te sporen. Hij had een 'fiche S', wat betekent dat hij wegens mogelijke radicalisering op de radar stond van de staatsveiligheid.

Intussen is er nog steeds geen duidelijkheid of de schietpartij gecatalogeerd kan worden als terreurdaad. Op de politieke zender Public Sénat stelde minister van Justitie Nicole Belloubet deze ochtend: "Vanaf het moment dat de antiterreursectie van het parket van Parijs is gevat, kunnen we spreken van een aanslag."

Laurent Nunez, staatssecretaris onder de minister van Binnenlandse Zaken, hoedt zich echter voor dat predikaat. "Het terroristische motief kan momenteel niet bevestigd worden. We moeten zeer voorzichtig zijn als we praten over een aanslag", stelde hij op France Inter. "De dader was niet gekend voor misdrijven in verband met terrorisme. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis werd een radicalisering vastgesteld. Op basis daarvan werd hij in de gaten gehouden."

Nunez sluit overigens niet uit dat de dader het Franse grondgebied heeft verlaten.

Bron: Belga