B – Uitslag vertrouwensstemming Theresa May omstreeks 22 uur bekend

Omstreeks 22 uur Belgische tijd zal vanavond bekendgemaakt worden of Theresa May kan aanblijven als leidster van de Britse Conservatieven en als eerste minister van het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt Graham Brady, de voorzitter van de invloedrijke commissie van Tory-parlementsleden. Brady, die het zogenaamde ‘1922 Committee’ leidt, maakte vanochtend bekend dat minstens 15 procent van de commissieleden hem een brief heeft bezorgd waarin gevraagd wordt dat er een vertrouwensstemming over de positie van May wordt georganiseerd. Dat betekent dat zeker 48 Tories zo’n stemming willen, maar om May af te zetten aan het hoofd van de Conservatieve partij moet een absolute meerderheid van op zijn minst 158 Tory-parlementsleden het vertrouwen in May opzeggen.

Rond de middag hadden al meer dan 100 Tories gezegd dat ze zich tijdens de geheime stemming achter May zouden scharen. Volgens Britse media is het niet te voorspellen of May het haalt. Er wordt tegelijk op gewezen dat May ook ontslag zou kunnen nemen als een substantieel deel van haar achterban tegen haar stemt en de Conservatieve Partij openlijk verdeeld blijkt te zijn. Honderd stemmen tegen May zouden kunnen volstaan om haar tot ontslag te dwingen, ook al zou ze in dat geval de stemming technisch gesproken overleven.Intussen heeft Europees president Donald Tusk bevestigd dat de brexit donderdag opnieuw op de tafel van de Europese top komt. May zal er in de vooravond een uiteenzetting mogen geven, waarna de leiders later op de avond nieuwe conclusies zullen aannemen. Zoals bekend is May op zoek naar bijkomende garanties met betrekking tot het brexit-akkoord dat Londen en Brussel in november overeenkwamen, in de hoop de tekst goedgekeurd te krijgen in het Britse parlement.

Het is echter nog maar de vraag of May de uiteindelijke stemming nog zal meemaken als eerste minister. Ze waarschuwde er vandaag al voor dat als ze tot ontslag gedwongen wordt, de voorzittersverkiezing binnen de Tories tot het annuleren van de brexit kan leiden.

bron: Belga