Al 500 gevallen van ebola geteld in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het oosten van Congo zijn volgens recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die dateren van 10 december, 500 gevallen van ebola waargenomen. Inmiddels stierven al 289 mensen aan de ziekte, meldt Oxfam. Volgens Unicef gaat het in meer dan een derde van de gevallen om kinderen. Sinds 1 augustus slaat de epidemie toe. Volgens Chals Wontewe, Oxfam-directeur in de Democratische Republiek Congo, is het aantal besmettingen deze maand veel sneller gestegen en verspreidt het virus zich verder dan voordien. In december is het aantal ebola-gevallen met 14 procent toegenomen.

Unicef meldt dat het in een derde van de gevallen om kinderen gaat. "We zijn zeer bezorgd over het groeiende aantal kinderen dat besmet is met het ebola-virus", stelt Marie-Pierre Poirier, de regionale directeur van het kinderfonds van de Verenigde Naties voor Centraal-Afrika. "Hoe sneller besmette kinderen verzorgd worden in een gespecialiseerde zorginstelling, hoe groter hun kansen om te overleven."

Bovendien zijn sinds de uitbraak al meer dan 400 kinderen wees geworden. "Wanneer ouders of voogden met de ziekte naar het ziekenhuis worden gebracht en sterven, worden kinderen vaak aan hun lot overgelaten", verklaart Poirier.

Wontewe wijst op de uiterst complexe situatie in het land, waar het geweld weer opflakkert in de aanloop naar de verkiezingen die op 23 december zouden moeten plaatsvinden. "De inspanningen om het virus te verdringen zouden afgeremd en zelfs opgeschort kunnen worden. Elke keer als zo'n situatie zich voordeed, is het virus veel sterker geworden", aldus de Oxfam-directeur. Hij roept alle kandidaten en hun supporters op om voorrang te verlenen aan het welzijn van de bevolking. "Om enige hoop te koesteren op een einde aan deze vreselijke epidemie en aan het verschrikkelijke lijden van de Congolese bevolking sinds tientallen jaren, moeten de verkiezingen in alle rust verlopen."

bron: Belga