Voormalige Canadese diplomaat vastgehouden in China

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Canadese regering heeft de arrestatie van een van haar vroegere diplomaten in China bevestigd. "We zijn op de hoogte van de arrestatie van een Canadese staatsburger in China", deelde Buitenlandse Zaken dinsdag mee. Er wordt contact onderhouden met de Chinese autoriteiten. De minister voor Publieke Veiligheid, Ralph Goodale, zei in Ottawa, dat men ten zeerste "verontrust" is over de arrestatie van Michael Kovrig. De voormalige Canadese diplomaat werd in China gearresteerd. Zijn huidige werkgever, de ngo Crisis Group, gaat naar eigen zeggen berichten van dinsdag na dat de expert voor Noordoost-Azië Michael Kovrig "in China is opgepakt". De ngo heeft haar hoofdkantoor in Brussel.

Goodale zei dat het consulair personeel contact onderhoudt met de familie van Kovrig en waar mogelijk steun zal bieden.

De berichten veroorzaken meteen speculatie over een mogelijke Chinese vergeldingsactie voor de arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur van de Chinese telecomgigant Huawei, op verzoek van de Verenigde Staten in Canada. "We doen al het mogelijke om meer informatie over de verblijfplaats van Michael alsook zijn onmiddellijke vrijlating te verkrijgen", deelde de Crisis Group mee.

De dochter van de oprichter van de Huawei Group in Canada werd gearresteerd op verdenking van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. China heeft scherp geprotesteerd tegen haar arrestatie.

Kovrig werkt sinds februari 2017 voor de Brusselse Crisis Groep, die conflictanalyse en advies biedt en wordt erkend als een onafhankelijk contactpunt.

bron: Belga