Verkiezingen18 – Antwerpen: sp.a onderhandelt voorlopig verder met N-VA en Open Vld

In Antwerpen is de lokale afdeling van sp.a dinsdagavond samengekomen voor een partijbestuur, met onder meer de lopende onderhandelingen met N-VA en Open Vld voor een nieuw stadsbestuur op de agenda. Hoewel verschillende leden de voorbije dagen kritiek hadden op die gesprekken vanwege de campagne die de nationale communicatiedienst van N-VA lanceerde over het VN-Migratiepact, kwam het niet tot een stemming om de onderhandelingen eventueel te verlaten. De sp.a-onderhandelaars – lijsttrekster Jinnih Beels, lokaal partijvoorzitter Tom Meeuws en gemeenteraadslid Yasmine Kherbache – zullen wel “de begrijpelijke en terechte bezorgdheden meenemen naar de onderhandelingen”. Dat liet Beels na afloop van het partijbestuur weten.
De interne kritiek komt onder meer van jongerenafdeling Jongsocialisten, de nationale beweging “Wij zijn socialisten” en een of meerdere verkozenen voor de Antwerpse gemeenteraad die zouden overwegen om als onafhankelijke te gaan zetelen indien de coalitie met N-VA en Open Vld er komt. Niet alleen de N-VA-campagne via sociale media over het migratiepact stootte hen tegen de borst, er werden ook vraagtekens geplaatst bij de onderhandelingspositie van sp.a na het magere verkiezingsresultaat en gezien de grote inhoudelijke verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s van sp.a enerzijds en N-VA en Open Vld anderzijds.
De gesprekken tussen N-VA, Open Vld en sp.a zijn intussen al drie weken aan de gang. Over het verloop ervan willen de onderhandelaars van de drie partijen tot nu toe nauwelijks iets kwijt.

bron: Belga