Verkeersveiligheidsbarometer Vias – Dodelijke zomer voor fietsers in Vlaanderen

Verkeersveiligheidsbarometer Vias - Dodelijke zomer voor fietsers in Vlaanderen

Er is een einde gekomen aan de gestage daling van het aantal verkeersdoden in Vlaanderen. Dat is het gevolg van een erg dodelijke zomer voor vooral fietsers op de Vlaamse wegen, zo blijkt dinsdag uit een nieuwe verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er 164 mensen ter plekke om het leven bij ongevallen op Vlaamse wegen, meldt het Vias institute. Dat is 1 procent méér dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het aantal doden ging nochtans al lang in dalende lijn. Ook halverwege dit jaar was er nog sprake van een afname. Maar de zomermaanden (juli-september) bleken erg dodelijk, in heel België trouwens. In Vlaanderen kwamen er opvallend veel fietsers om het leven. Dat heeft volgens Vias te maken met het mooie zomerweer, met veel zon en weinig regen. Veel mensen profiteerden ervan om hun stalen ros van stal te halen.
Over heel België daalde het aantal verkeersdoden in de periode januari-september wel nog. Met 333 doden ter plaatse, 4,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, werd een nieuw laagterecord bereikt. Dat is te danken aan een forse daling in Wallonië (-10 procent tot 160 doden, ondanks een dodelijke zomer voor motorrijders daar). In Brussel vielen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 9 doden (tegen 10 een jaar eerder).
Er werden tot en met september in totaal meer dan 28.000 letselongevallen geregistreerd in België, 0,6 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal gewonden daalde lichtjes, tot iets meer dan 36.000.

bron: Belga